Info

Bosniakken

Deze bevolkingsgroep leeft in alle staten van ex-Joegoslavië, maar voornamelijk in Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro. Tevens woont een groot deel in Turkije. De meeste Bosniakken hebben zich in het gastvrije Nederland gevestigd tijdens de oorlog in Bosnië en Herzegovina.

Bekende Bosniakken bij Nederlanderse burgers:
- Alija Izetbegović (eerste president van Bosnië en Herzegovina)
-Zlatan Ibrahimović (voetbal-prof)
-De 10.000 gedode mensen in Srebrenica (warenallemaal Bosniakken)

Bosniakken (enkelvoud: Bosniak)
In het Bosnisch: Bošnjaci (enkelvoud: Bošnjak)
Vaak worden Bosniakken in de media door onwetendheid van de journalisten aangeduid als Bosniërs of als Bosnische-Moslims, dit is een totaal verkeerde benaming.

Plav en Gusinje

Plav en Gusinje zijn twee plaatsen die tegenwoordig tot de onafhankelijke republiek Montenegro behoren. Plav en Gusinje heeft ongeveer 15.000 inwoners, de meerderheid is Bosniak. Naast deze 15.000 wonen er in de Verenigde Staten ongeveer 25.000, in Duitsland 6.000, in Nederland 1.000, in de rest van de EU 5.000 en in Turkije een aantal duizend. De uittocht is begonnen vanaf 1878 tot voor een aantal jaar. Deze mensen (voornamelijk Bosniakken) hebben Plav of Gusinje moeten verlaten om minder prettige redenen die zijzelf het beste weten. Één ding is zeker, zij hebben hun geboorteplaats zeker niet verlaten omdat het klimaat in Plav en Gusinje en de ligging zo slecht is. Integendeel, Plav en Gusinje behoren tot een van de aantrekkelijkste toeristische trekpleisters van Montenegro. Heden is er weinig reden voor Bosniakken om Plav en Gusinje te verlaten aangezien de situatie verbetert, al is deze nog zeker niet ideaal.

Vereniging van Bosniakken uit Plav en Gusinje “BEHAR”

Opgericht: 01-04-2000 in Bodegraven
Eerste inschrijving bij de KvK: 05-02-2003
Aantal leden: 140 (stand per okt. 2008)

Het doel van de vereniging is het behartigen van zowel de algemene als de specifieke belangen van Bosniakken en hun gezinsleden, zowel op sociaal, cultureel, educatief als op welk terrein dan ook, met uitdrukkelijke uitzondering van het doen ontplooien van politieke activiteiten.

Activiteiten

Een kleine greep uit de soort activiteiten die de vereniging organiseert.
- Humanitaire activiteiten
-Jaarlijkse zaalvoetbaltoernooi (in maart)
-Jaarlijkse bijeenkomst van Bosniakken uit de EU (in maart)
-Verscheidene sociaal-culturele activiteiten

Dankwoord

Wij danken Hare Majesteit de Koningin, de Staat der Nederlanden en alle burgers van Nederland voor hun gastvrijheid, jullie hebben ons een warm thuis gegeven.
Nederland is ONS land, waar wij allen trots op zijn.